Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegeink Kérdezték

2011.04.17.

 

Megállapítható-e egyetlen vérvételből, hogy kinek melyik gyógyszer lesz a hatásos és melyiknél várható mellékhatás?

 

A személyre szabott orvoslás a beteg genomikája, a rá ható környezeti tényezők és a betegség sajátosságai ismeretében választja ki a beteg számára legoptimálisabb gyógyszert.

Egyes területeken, mint pl. az onkológia már a minden napok gyakorlatában is használják ezt a típusú gyógyítást, más területeken jelenleg folynak a kutatások azirányban, hogy mely genomikai markerek segítik majd a jövőben a gyógyszerválasztást. Központunk a clopidogrilt szedő betegeknek tud jelenleg segíteni abban, hogy megvizsgálja a gyógyszer metabolizmusában fontos szerepet játszó gént, és előre tudja jelezni, ha ez a gyógyszer nem fog hatni számára illetve, ha mellékhatások várhatók szedése mellett. A vizsgálat szakorvosi beutalóval térítésmentes. Beutalóval nem rendelkező betegek számára 15.000 Ft térítés ellenében végezzük el a vizsgálatot.

 Igény esetén egy antibiotikum ( azaminoglycosid) nagyothallást okozó mellékhatásának megjóslására alkalmas genetikai vizsgálatot is tervezünk. Kérjük jelezzék, amennyiben erre igényt tartanának.

 

 

20031103genom170.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Felgyő

(Admin, 2013.03.25 08:17)

Kedves Érdeklődő!

A gamma sarcoglycan hiányban szenvedők számára génterápiás klinikai vizsgálatok vannak folyamatban. A vizsgálatok még nem zárultak le, igy nem tudjuk, hogy hatásos lesz-e majd a terápia vagy sem. Javasoljuk, hogy figyelje az Angyalszárnyak honlapját, ui ha lesz elérhető kezelési mód a betegségben arról onnan biztosan fog értesülni.
Emellett a mi intézetünk honlapját is érdemes időnként látogatni, ui ha klinikai vizsgálatot indítunk ilyen témakörben, akkor azt ott közzétesszük.

Üdvözlettel

Molnár Mária Judit

Tiszaújváros

(Nagy Lászlóné, 2013.03.26 10:33)

Rendkívül fázós vagyok, 30 fokos melegben is több rétegűen öltözöm. Tüneteim több évtizede a lábszáramon kezdődtek erős éjszakai fájdalommal.Ezt követően egyre jobban kezdtem fázni, és nagy szükségem van a réteges öltözködésre. Kiemelkedően fázás érzésem van a könyökömön, a két lábamon ,fejemen és a nyakamon. Éjjel-nappal több rétegűen öltözöm , hidegben, melegben egyaránt fázom. Az idő múlásával egyre több réteget veszek fel, hogy ne fázzak. A testem nem hideg, csak folyamatosan nagyon fázom. Szeretném ha kiderülne, hogy ennek mi az oka.
Tisztelettel:
Baka Lászlóné

Re: Tiszaújváros

(Admin, 2013.04.08 10:28)

Kedves Asszonyom!

Nagy valószinűséggel a hőháztartásának a nem megfelelősége és a vegetativ idegrendszer labilitása miatt vannak ezek a panaszai. A mitochondriumok felelősek többek között a hőtermelésért, ha ezek kicsit alul működnek, az már okozhat ilyen gondot, illetve fáradékonyságot. Mivel a teste nem hideg, csak az érzet van meg teendőt azon kívül, amit most is Ön megtesz nem igényel, de belátom, hogy elég kellemetlen probléma.

Azt gondolom, hogy mivel nincs terápiás következménye a diagnosztikának, költséges és esetlgesen fájdalmas vizsgálatokat nem kellene végezni annak érdekében, hogy a fentieket bizonyítsuk. Ha lenne terápiás következmény, akkor más lenne a helyzet.

Tisztelettel
Molnár Mária Judit

Dunaújváros

(Szné Katalin, 2013.04.02 15:20)

Tisztelt Doktornő!
Tanácsát szeretném kérni, kihez fordulhatnék segítségért.
7 éve köhögési rohamokkal küszködöm. Bárhol, bármikor jöhet. Beszéd közben a leggyakrabban. Szinte állandóan, tiszta, de sűrű váladákcsorgás van a garat irányába.Köhögés során ilyen váladék távozik is. Nagyon sok vizsgálatot elvégeztek már: hörgőtükrözés, reflux kizárása, allergia vizsgálat, CT, de Woll módszerrel is vizsgáltak.Asztmatikus tüneteim, légszomj, nehézlégzés nincs-vizsgálták is. Próbaként jó néhány gyógyszert kaptam, de a belélegezendőek azonnali köhögést váltott ki. Egyéb gyógyszerek sem voltak hatásosak. Jelenlg csak a Tenaxum nevű vérnyomáscsökkentőt szedem. Az érdekessége a köhögésnek: Mikor influenza jellegű magas lázzal járó beteg voltam, 2 hétig nem köhögtem egyáltalán. Azt hittem végre elmúlt.. Amikor teljesen felerősödtem, meggyógyultam, újra visszajött a váladéktermelődés és a köhögés. Ilyen eset az évek során több alkalommal is előfordult. Mindenki -orvosok is együttéreznek velem, mert ez szörnyű, de én hiszem, hogy oka van és meg lehet gyógyítani.
Válaszát és türelmét előre is köszönöm!
Tisztelettel: Szné Katalin

Re: Dunaújváros

(Admin, 2013.04.02 21:09)

Kedves Asszonyom!

Az intézetünkben elsősorban központi idegrendszeri ritka betegségekkel foglalkozunk. Mivel az Ön problémája leginkább pulmonológiai jellegű ezért továbbítjuk levelet egyetemünk illetékes szakemberének.

Üdvözlettel

Molnár Mária Judit

Budapest

(Hugi, 2013.03.19 15:24)

Tisztelt Dr Nő/Dr Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy autoimmun betegségek diagnosztizálásában (lupusz, szkleroderma...) kihez kell fordulnom. Milyen telefonszámon érhetem el? Esetleg mit kell magammal vinnem? Van-e valamilyen anyagi vonzata a vizsgálatoknak, vagy háziorvosi beutalóval is lehet menni?

Válaszát előre is köszönöm.

Re: Budapest

(Admin, 2013.03.27 08:12)

Kedves Látogató!

Kiss Emese immunológus szakorvost tudom javasolni. Az ORFI-ban dolgozik.

1023 Budapest, Frankel Leó u. 25-29
Központi telefonszám 438-8300
Ambuláns előjegyzés 438-8312
Betegfelvételi iroda 438-8338
Központi webcím: http://www.orfi.hu

Üdvözlettel

MMJ

Re: Re: Budapest

(Hugi, 2013.03.27 15:17)

Nagyon szépen köszönöm válaszát.

A Főorvosnőhöz már kértem időpontot, csak sajnos 9 hónap múlva mehetek, közvetlen meg nem érem el telefonon, pedig elég sürgős lenne...

Üdvözlettel

Sátoraljaújhely

(Galiné Sándor Veronika, 2013.01.21 17:35)

Tisztelt Doktornő!

Édesapámmal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni!
56 éves és szeptember közepén kezdődtek a panaszai.A hátán, körbe a mellkasán és a gyomor környékén nem lehet hozzá érni a bőréhez, mert nagyon erős fájdalmat érez, ami most már fokozatosan húzódik lefele. Tűszúráshoz hasonlítható fájdalom érzete is van, rázza a hideg miközben a szobában meleg van, láza nincs, de tiszta liba bőr. Erőteljes izzadással párosul szinte állandóan. Romlott szalonnát evett és utána kezdődtek a panaszai a gyomor résztől kiindulva, bár nem tudom ennek van-e fontossága. Már nagyon sok helyen volt orvosnál, de nem igazán foglalkoznak a panaszaival, nem veszik komolyan Annyit mondtak, hogy az érző idegekkel van a gond, de hogy miért, mit kell vele csinálni, semmit nem tudunk és már elviselhetetlen a fájdalma. Ruhát nem tud felvenni a felsőtestére, mert az is elviselhetetlen. Kapott fájdalom csillapítót, de nem használt semmit. Tramadolt, tegretolt kapott, a gyomrára mivel nagyon fáj noacidot szed, de már vérnyomás csökkentőt is kapott, mert azóta már az is nagyon magas lett, de nem használnak semmit! Paprika kenőcsöt írtak fel, de nem lehet vele bekenni, mert nem lehet hozzáérni a bőréhez. Hónapok óta tart és egyre rosszabbul van. Műtötték nyaki és gerinc sérvre, de több sérve is van ezeken kívül. A családjában sajnos több daganatos beteg is volt, főleg a férfiak körében. Már arra is gondoltunk, hogy ez lehet az okozója.
Pesten voltunk egy ESG nevű vizsgálaton, ahol azt mondták semmilyen szervi baja nincs, sőt jók az eredményei és ott is az érző idegekre gyanakodtak és vitamint (B6 és Kalcium) javasoltak, hogy szedjen.

Utána olvastam a tüneteinek és a neuropátia nevű betegségre találtam rá. Előfordulhat, hogy ez lehet az oka? Ki lehet deríteni, tudnak ebben segíteni, vagy legalább a tünetein tudnak enyhíteni?
Ha bármilyen használható információval tud szolgálni azt nagyon megköszönnénk, mert nem tudjuk hova forduljunk, merre induljunk el!

Előre is köszönettel: Galiné Sándor Veronika

Re: Sátoraljaújhely

(zoltán ernö, 2013.01.29 18:12)

4623 Tuzsér Rákóczi ut 36

(Potos Jánosné, 2013.03.06 22:16)

Tisztelt Doktor Nő!
Szeretném a tanácsát, segítségét kérni. Közepesen súlyos szenzoros polineuropathiában szenvedek, már több mint egy éve. Sokszor a fájdalmaim elviselhetetlenek, próbálok tűrni, minél kevesebb fájdalom csillapítót szedni, de jó lenne, ha a Milgammán kivül lenne más gyógymód ami segítene. Nem vagyok cukorbeteg, és nagyon jó lenne, ha ez a betegség nem terjedne tovább.Minden labor eredményem jó, nem tudtak rájönni, hogy mi váltotta ki ezt a betegséget.
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Potos Jánosné egy reménykedő beteg.

Re: 4623 Tuzsér Rákóczi ut 36

(Potos Jánosné, 2013.03.07 21:35)

Re: 4623 Tuzsér Rákóczi ut 36

(Admin, 2013.03.08 19:56)

Tisztel Potos Janosne!

A polyneuropathianak szamos oka lehet. Osszessegeben kb az esetek 30-40 %-ban tudjuk a pontos diagnozist megallapitani, ugyanakkor az esetleges oki kezeles elsodlegesen ettol fugg. Termeszetesen amikor a pontos ok nem ismert, akkor is van lehetoseg tuneti terapiara fajdalmas neuropathia eseten. Ha kizarolag Milgammat szed, akkor meg messze nincsenek kimeritve a gyogyszeres lehetosegek.
A diagnosztikus tovabblepeshez es a panaszainak csokkentesehez kerem jelentkezzen be rendelesunkre es valamennyi korabbi orvosi papirjat hozza magaval.

Udvozlettel
Dr. Lengyel András

Ritka Betegségek Intézete

(Dr Lengyel András, 2013.03.09 21:27)

Köszönöm megtisztelő és gyors válaszát, hamarosan jelentkezem.
Köszönöm, hogy reményt adott, hogy talán könnyebb lesz az életem.

Tisztelettel :Potos Jánosné

Re: Sátoraljaújhely

(Admin, 2013.02.01 12:20)

Kedves Veronika!

Köszönjük bizalmát. Kérjen időpontot ambulanciánkra a 06-1-459-1500/51190-es telefonszámon Dr. Lengyel Andráshoz. Beutalót (háziorvosi is megfelelő), orvosi dokumentációit hozza feltétlenül magával a vizsgálatra.
Addig is, ha van rá lehetősége készíttessen egy thoracalis gerinc MRI-t kontrasztanyaggal, ha eddig még nem történt meg.

üdvözlettel
Báthori györgyi
vezető asszisztens

Re: Sátoraljaújhely

(Admin, 2013.03.24 20:34)

Tisztelt Galiné Sándor Veronika!

Kérem jelentkezzen be rendelésünkre Dr. Lengyel András főorvos úrhoz, valamennyi korábbi orvosi papirját hozza magával.
Tel.: 06 1 459 1500/51190

üdvözlettel
Báthori Györgyi
vezető asszisztens

szenasyne.tb@freemail.hu

(Szénásy Zoltánné, 2013.03.21 10:44)

Tisztelt Doktornő!
2010-ben az akkor 16 éves lányomnál (külföldön élő orvos rokonom segítségével)-több diagnózis nélküli hét eltelte után, NMDA receptorellenes enchefaltis-t diagnosztizáltak. 18 éves koráig a pécsi gyermekklinikára jártunk kontrollvizsgálatra + kismedencei MRI 6 havonta (tünetmentes, középiskolába jár, 4-es tanuló). Elérte nagykorúságát, így a gyermekklinika nem foglalkozik vele tovább.( Nem volt túl jó viszonyunk-bizalomhiány miatt- a kezelőorvosával.) Hová kell fordulnom ahhoz, hogy további gondozásban részesüljön? Tekintettel a betegség ritka voltára- neurológiai vagy nőgyógyászati (aki nem ismeri a dg. hátterét) szakrendelést keressek?
Ön mit javasol?

Re: szenasyne.tb@freemail.hu

(Admin, 2013.03.24 18:20)

Kedves Asszonyom!

Intézetünk készséggel vállalja gyermeke gondozását. Lengyel András főorvos úr vagy az én rendelésemre is kérhet időpontot.

Üdvözlettel
Molnár Mária Judit

Budapest

(Gréci Judit, 2013.02.26 16:19)

Kedves Doktornő és Györgyi!
Mióta Budapesten élek, rendszeres hallgatója vagyok a "Molekuláris Medicina Mindenkinek" című előadás-sorozatnak, amely idegen szavak nélkül ugyan, de szakdolgozói továbbképzésként is megállná a helyét. Betegtársakkal együtt örülnék, ha a közeljövőben a mitokondriális betegségekről is szó volna. "Szakmai ártalomként" különösen szívesen hallanék a rehabilitációs, pszichoterápiás és fejlesztési lehetőségekről is egy keveset. Köszönettel: Judit

Szeged

(Bogdán Ferenc, 2013.01.06 15:54)

Tisztelt Doktornő! Önnek és munkatársainak sikerekben gazdag boldog új évet kívánok. Ismételten kérem, hogy amennyiben az LGMD betegséggel kapcsolatban új kutatási eredmények vannak, legyen oly kedves írni róluk, mert az eddigi kezelések nem segítettek igazán....Üdvözlettel egy elkeseredett beteg....


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »