Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegeink Kérdezték

2011.04.17.

 

Megállapítható-e egyetlen vérvételből, hogy kinek melyik gyógyszer lesz a hatásos és melyiknél várható mellékhatás?

 

A személyre szabott orvoslás a beteg genomikája, a rá ható környezeti tényezők és a betegség sajátosságai ismeretében választja ki a beteg számára legoptimálisabb gyógyszert.

Egyes területeken, mint pl. az onkológia már a minden napok gyakorlatában is használják ezt a típusú gyógyítást, más területeken jelenleg folynak a kutatások azirányban, hogy mely genomikai markerek segítik majd a jövőben a gyógyszerválasztást. Központunk a clopidogrilt szedő betegeknek tud jelenleg segíteni abban, hogy megvizsgálja a gyógyszer metabolizmusában fontos szerepet játszó gént, és előre tudja jelezni, ha ez a gyógyszer nem fog hatni számára illetve, ha mellékhatások várhatók szedése mellett. A vizsgálat szakorvosi beutalóval térítésmentes. Beutalóval nem rendelkező betegek számára 15.000 Ft térítés ellenében végezzük el a vizsgálatot.

 Igény esetén egy antibiotikum ( azaminoglycosid) nagyothallást okozó mellékhatásának megjóslására alkalmas genetikai vizsgálatot is tervezünk. Kérjük jelezzék, amennyiben erre igényt tartanának.

 

 

20031103genom170.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Szeged

(Admin, 2013.07.12 14:22)

Kedves Ferenc!

Több izomdystrophiában is vannak génterápiás kipróbálások, de sajnos még egyik sem jutott el a törzskönyvezésig.
A klinikai vizsgálatok, azaz gyógyszerkipróbálások helyszinéül sok szempont alapján választanak a gyógyszergyártók. Tehát nem úgy dől el az, hogy indul e egy adott országban vizsgálat vagy sem, hogy mely ország jelentkezik arra, hanem a fejlesztő cég választ saját igényei szerint.
A vizsgálatokban a betegek önkéntesen vesznek részt. Többet olvashat erről a Semmelweis Egyetem Klinikai vizsgálatok cimű honlapján, ahol az egyetemünkön zajló összes klinikai vizsgálat fel lesz tüntetve hamarosan. Egyetemünk célja az, hogy a betegek is szemmel tudják követni az egyetemen zajló klinikai kutatásokat.

Üdvözlettel

MMJ

Komárom

(Annamária, 2013.06.02 12:11)

Tisztelt Doktornő!!
Elnézést kérek,hogy ismét levelemmel zavarom,de 2 hónapja írt levelemre még mindig nem kaptam válasz.
Nem szeretnék türelmetlennek látszani,de szeretnék választ kapnni a kérdésemre
Köszönettel:Annamária

Re: Komárom

(Admin, 2013.06.02 15:55)

Kedves Annamária,

Kedves Annamária,

Köszönjük megtisztelő bizalmát intézetünk iránt. Amennyiben megerősítésre van szüksée vagy csak kontrollra, mindenképpen érdemes lenne felkeresni az intézetünket. Legyen szíves egyeztetni egy időpontot a 06 1 459 1500/51190-es telefonszámon.

üdvözlettel
Báthori Györgyi
vezető asszisztens

Bp

(damf, 2013.05.29 11:59)

Tisztelettel érdeklődnék, hogy izombiopsia vizsgálatot ( motoneuron ill. izomkárosodás megállapítása végett) szakorvos rendelhet-e Önöknél, vagy csak Pécsett van erre lehetőség? Ha itt Pesten is lehet, kb. mennyit kell várni a vizsgálat elvégzésére?

Re: Bp

(Admin, 2013.06.02 15:27)

Tisztelt Érdeklődő!

Természetesen van mód nálunk izombiopsziára, de azt minden esetben szakorvosi vizsgálat előzi meg. Kérem vegye fel a kapcsolatot a betegirányítókkal: 459-1500/51190.
A várólista sajnos nem rövid.

üdvözlettel
Báthori Györgyi
vezető asszisztens

damf

(Bp, 2013.05.31 16:39)

Köszönöm, szóval maradt Pécs. :(

Győr

(R. Klaudia, 2013.05.06 18:28)


Kedves Doktornő!

A Lengyel Doktor Úrral még januárban megírtunk egy külföldi genetikai vizsgálat (PLA2G6) OEP általi finanszírozását kérő kérvényt.
Mivel még a mai napig sem kaptam választ az OEP-től, utánaérdeklődtem, és most tudtam meg, hogy hamarosan Magyarországon is elérhető lesz ez a vizsgálat, az Önök intézményében.
Nem szeretnék türelmetlennek látszani, de körülbelül mikorra lehet erre számítani, mennyit kell még várnom a vizsgálatra?
Honnan fogom tudni, hogy már elérhető a vizsgálat?

Köszönettel:

Klaudia

Nagyecsed

(Beáta, 2013.04.17 16:50)

Elnézést Atrophia cerebri.

Re: Nagyecsed

(Admin, 2013.05.06 16:10)

Kedves Beáta!

Várjuk Édesanyját egy vizsgálatra 2013. május 14-én 13:00 órára szakrendelőnkbe.
Kérem hívjon a 06-1-459-1492-es telefonszámon, hogy elfogadják-e a megajánlott időpontot.

üdvözlettel
Báthori Györgyi
vezető asszisztens

Neurológia

(Dr Lengyel András, 2013.04.18 21:04)

Tisztelt Főorvos Úr!
2013. május 13.-ára kaptam időpontot Önhöz vizsgálatra.Szeretném megkérdezni, hogy mi az ambulancia O E P kódja, ahova a háziorvosom a beutalót írhatja. A laborvizsgálatok egy részét nem tudom itt elvégeztetni, mert háziorvosom szerint nincs rá lehetőség, csak a szükséges vizsgálatokat végzik el.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:Potos Jánosné

Neurológia

(Dr Lengyel András, 2013.04.18 21:03)

Tisztelt Főorvos Úr!
2013. május 13.-ára kaptam időpontot Önhöz vizsgálatra.Szeretném megkérdezni, hogy mi az ambulancia O E P kódja, ahova a háziorvosom a beutalót írhatja. A laborvizsgálatok egy részét nem tudom itt elvégeztetni, mert háziorvosom szerint nincs rá lehetőség, csak a szükséges vizsgálatokat végzik el.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:Potos Jánosné

Tata

(Éva, 2013.04.18 12:56)

Tisztelt Molnár Mária Judit Professzor Asszony!
3 hónapja fennálló tüneteim a következők: elalvás előtt, reggeli ébredés után (ezek még általában ébrenléti állapotok, csak csukott szemmel fekszem és pihenek, próbálok elaludni) akaratlan végtagrángásokat (boka, kézfej), vállban, törzsben, nyakban akaratlan megrándulásokat tapasztalok. Egyszer-kétszer az is előfordult, hogy teljesen éber állapotban, nyugalomban fekve, tévézés közben akaratlanul rándult egyet pl. a bokám. A másik tünetcsoport pedig, hogy test szerte bőr alatti, apró izomrángásaim (lapocka, kar, comb ... stb.), lábujj, kézujj rángásaim vannak, valamint olykor-olykor remegek is egész testemben sokszor, ezek viszont elmúlnak. Pszichiátriai betegségem van (hipochondria, pánikbetegség), jelenleg is terapeutához járok, Frontint szedek egy hete. Előzőleg Citalopram Orion gyógyszert szedtem, de időközben kezdődtek a fenti tüneteim és azt hitték az orvosok, hogy mindez gyógyszer mellékhatás, ezért leállították. Az antidepresszánst azonban már 2 hónapja nem szedem, a tüneteim viszont változatlanul fennállnak. A pszichiáterben felmerült a Huntington-kór lehetősége, a neurológián a doktornő nem gondolja ezt a diagnózist. Én viszont azóta már mindenfélét elolvastam erről a betegségről és azóta se éjjelem, se nappalom! Kérem, segítsen! Mi lehet a bajom? 38 éves nő vagyok és még nem volt eddig a családomban ilyen megbetegedés. Csináltassak Önöknél genetikai tesztet? Ön indokoltnak tartja? Nagyon félek és féltem a 4 éves kisfiamat is! Előre is köszönöm megtisztelő válaszát és remélem nem tettem próbára a türelmét hosszúra nyúlt soraimmal.

Komárom

(Annamária, 2013.04.10 14:09)

Tisztelt Doktorrnő!

Problémámmal kapcsolatban szeretném vélemenyét illetve tanácsát kérni.
38éves lány vagyok. Betegségem 5éves koromban,szinte egyik napról a másikra kezdődőtt.Tüneteim: bizonytalan járás illetve egyensulyzavar,ami mostanáig nehezíti az életem
Több alkalommal feküdtem kórházban,de a pontos diagnózist csak 2008-ban állapították meg ,pesten a Neurológiai Klinikán
A betegség neve:spinocerebelláris ataxia
Jelenleg állapotom stagnál,gyógyszert nem szedek
Szeretném doktornő véleményét kikérni,hogy érdemes lenne-e felkeresni intézetüket
Köszönettel:Annamária

Re: Komárom

(Admin, 2013.04.17 23:43)

Kedves Annamária!

A levél alapján itt még nem ért véget a diagnosztika., ha a spinocerebellaris ataxia mellett a Huntigton kór és a Prakinson kór lehetősége is felvetődött. Ha ez tényleg igy van, akkor mindenképpen érdemes hozzánk eljönnie, hiszen ezeknek a betegségeknek a diagnosztikájára van lehetőségünk.

Üdvözlettel
Molnár Mária Judit

Re: Re: Komárom

(Admin, 2013.04.17 23:54)

Kedves Annamária!

Az előző választ tekintse egyelőre tágytalannak, mert a hasonló kérdések okoztak egy kis zavart a levelek irányításában.
Hamarosan Önnek is válaszol Professzor Asszony.

üdvözlettel
Admin

Nagyecsed

(Beáta, 2013.04.17 16:48)

Elnézést elfelejtettem leírni a most kiállított diagnózisát: Disszociatív mozgás-zavarok, Atrophia syndroma, Parkinson syndroma, Huntington kór!
Kérdésem még az lenne, h elél e betegségeivel még sokáig? Mit tegyünk ennek érdekében? Mert igazságszerint már most elég vele bírni!

Nagyecsed

(Beáta, 2013.04.17 16:43)

Nem szed Motetis nevű gyógyszert! Ezeket szedi: Atarax:reggel-délben fél szem,este 1szemet, Nootropil 2 szer 1200mg, Mizapin 1szer1szemet. Mai nap kezdte el 100ml NaC1ben 2amp. Nootropil infúziós kezelést. Túlmozgása akaratától függetlenül nőtt, elfordul, kezeit nagyon mozgassa és egyensúlyzavaros. Az a baj h az édesapja szenvedett ilyen betegségben, tehát genetikailag. Mit javasol? Gyógytorna kezelés ajánlott e és jót tesz e neki? Köszönöm szépen előre is a tanácsát!

Nagyecsed

(Beáta, 2013.04.07 19:46)

Tisztelt Dr. Molnár Mária Jdit! Édesanyám Hungtington kórban szenved, és 2 éve vettük észre és főorvosi szakvéemény támasztotta alá e betegséget. Sajnos nagyon fiatal és saját magam és családom is akar ebben segítséget részt venni, hogy jobban tudjon ezzel a betegségével élni, mivel nehezen viseli. Gyógyszereit beálította a főorvos úr, illetve infúziós kezelést is kap 3-6 havonta. Szeretném megkérdezni az ön véleményét, hogy milyen tórnát és terápiát javasol, a gyógyszeres kezelés mellett. Előre is köszönöm a figyelmét és a válaszát!

Re: Nagyecsed

(Admin, 2013.04.09 12:55)

Kedves Asszonyom!

Egyetlen kérdésem lenne a terápiával kapcsolatban, hogy édesanyja szed -e Motetis nevű gyógyszert és hogy jelenleg mennyi túlmozgása van?

Üdvözlettel

Molnár Mária Judit

Felgyő

(Tóth Mihály, 2013.03.24 10:45)

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
A napokban találtam egy cikket-2012. tavaszán már volt belőle kivonat az Angyalszárnyakon-amelyben írnak a gamma-sacroglycan gén beviteléről LGMD-ben. Mivel én is érintett vagyok LGMD-ben, írnának-e pár sort arról, mi lett a kísérlet eredménye? Előre is köszönöm.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »