Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegeink Kérdezték

2011.04.17.

 

Megállapítható-e egyetlen vérvételből, hogy kinek melyik gyógyszer lesz a hatásos és melyiknél várható mellékhatás?

 

A személyre szabott orvoslás a beteg genomikája, a rá ható környezeti tényezők és a betegség sajátosságai ismeretében választja ki a beteg számára legoptimálisabb gyógyszert.

Egyes területeken, mint pl. az onkológia már a minden napok gyakorlatában is használják ezt a típusú gyógyítást, más területeken jelenleg folynak a kutatások azirányban, hogy mely genomikai markerek segítik majd a jövőben a gyógyszerválasztást. Központunk a clopidogrilt szedő betegeknek tud jelenleg segíteni abban, hogy megvizsgálja a gyógyszer metabolizmusában fontos szerepet játszó gént, és előre tudja jelezni, ha ez a gyógyszer nem fog hatni számára illetve, ha mellékhatások várhatók szedése mellett. A vizsgálat szakorvosi beutalóval térítésmentes. Beutalóval nem rendelkező betegek számára 15.000 Ft térítés ellenében végezzük el a vizsgálatot.

 Igény esetén egy antibiotikum ( azaminoglycosid) nagyothallást okozó mellékhatásának megjóslására alkalmas genetikai vizsgálatot is tervezünk. Kérjük jelezzék, amennyiben erre igényt tartanának.

 

 

20031103genom170.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Székesfehérvár

(Admin, 2014.07.15 09:32)

Kedves Feri!

Nagyon örülök, hogy ilyen stádiumba jutottak az SMA-ban is a génterápiás kísérletek, hogy a klinikai kipróbálás elkezdődhet.
Abban az esetben, ha a sponzor készen lenne Magyarországra hozni a készítményt, akkor nagy örömmel venne a kipróbálásban részt az intézetem.
Nálunk sok mindenre van lehetőség a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében, de általában a viros transzfekciója speciális körülmények között (good manufacture production) kell, hogy megtörténjen ha emberi alkalmazásra szánjuk a terméket. Ezt általában az ipari partnerek, gyógyszergyárak tudják biztosítani. Az egérkísérlethez más kell, mint az emberi alkalmazáshoz. Ez utóbbi sokkal biztonságosabb, szigorúbban szabályozott.
Ha Önök kapcsolatban vannak az MDA-n keresztül az USA SMA-s betegek szervezetével lobbyzhatnak azért, hogy a következő Fázisú vizsgálatba a nemzetközi partnerek közül Magyarországot is kiválassza a sponzor. Mi is fogunk irni nekik, de sokszor az nem elegendő, ha csak ugy jelentkezünk.

Bizzunk benne, hogy hatásos lesz a szer az elős fázisban és további vizsgálatok is fognak indulni, melyek nem csak az SMA -I betegeket célozzák meg.

Üdvözlettel

MMJ

Bács-Kiskun

(Mária, 2014.07.09 17:22)

Tisztelt professzor Asszony!
Motoneuron betegségben szenvedő férfi akinél kimutatták, hogy öröklött a betegsége, hogyan lehetne megtudni, hogy a lánya és a kislány unokája veszélyeztetett-e ebben a betegségben. Létezik-e megelőzése annak, hogy náluk a tünetek ne jöjjenek elő. Tisztelettel kérdezem, hogy tudna-e fogadni bennünket, hogy mindent megtudjunk ennek a súlyos és gyógyíthatatlan betegségnek az örökölhetőségéről.Ha az említett férfi beteg 34 éves lánya még szülni szeretne, van-e teendője ? Válaszát köszönöm, gyógyító munkájukhoz sok sikert kívánok.

6729 Szeged, Újvidéki utca

(Bölcskei Zsoltné, 2014.04.26 23:08)

...folytatás:

2014 január-még mindig fulladok, nyelés nem megy
Immunológus szerint csak a nyaki részen van elváltozás, máshol nem érzett nycs megnagyobbodást.
2014 március
Nyaki CT: -nyelőcsőben nem látható kóros szövetszaporulat
-mindkét oldalon 2X 1cm-es nycs., bal oldalon az egyik a carotis árokban.

2014 április: bal oldalon a mellkasomon a kulcscsont alatt fél tojásnyi duzzanatot fedeztek fel.
Remélem még június előtt meg lesz a mellkas MRI vizsgálatom.

A szilárd étel evése továbbra sem megy
Sokat köhögök.
A mellkasom és a nyakam bal oldala elölről a légcső mellett sokat nyilallik és hasogat . A mellkasom (bal oldalon) és a szegycsontom feszít.

Már nem nagyon merek orvoshoz menni itt Szegeden, mert legtöbbször elküldnek azzal, hogy stresszes és pánikbeteg vagyok; ami nem igaz.


Tisztelettel kérem Önöket, hogy ha látnak rá lehetőséget hogy a problémáimmal felkeressem az Önök intézetét, akkor jelezzenek vissza.

Köszönettel és tisztelettel:
Bölcskeiné Szilvia
Szeged

Re: 6729 Szeged, Újvidéki utca

(Admin, 2014.05.05 15:43)

Tisztelt Bölcskei Zsoltné!

Köszönjük megtisztelő bizalmát, hogy minket keresett meg panaszával.
Javaslom, hogy kérjen időpontot egy személyes beszélgetésre (vizitre) bármelyik orvosunkhoz, mert látatlanban ezekre a kérdésekre nem lehet érdemi választ adni. Tel: 06 1 459 1500/51190.
Háziorvosi beutalóval is lehet jönni.

üdvözlettel
Báthori Györgyi
vezető asszisztens

1062 Budapest, Andrássy út

(Lovasi Eszter, 2014.03.23 08:27)

Tisztelt Professzor asszony!

Tavaly decemberben jártunk Önnél sógorommal, Kiss Ferenccel (79 éves) a Budai Egészségközpontban.
A diagnózis mitokondriális betegség, oculofaringeális disztrófiával.
Sógoromnak az étkezés és a nyelés okozza a legnagyobb problémát, és a hangja is nagyon gyenge.

Mivel nem átlagos nyolcvanas, rendkívül aktív, tele tervekkel és életszeretettel, nagyon megviseli az állapota. Úgy látjuk, komoly depresszió is lehet a dologból. Lelkesen vinné a vállalkozását, sok emberrel kell találkoznia, de az állapota miatt egyre inkább befelé fordul.

Amiatt keresem most a doktornőt, mert a találkozásunk alkalmával említett egy bizonyos műtétet, ami megoldhatná a nyelési problémát.
Ez két bemetszést jelentene a gége két oldalán. Elnézést, nem biztos, hogy jól emlékszem, de mintha azt mondta volna a professzor asszony, hogy plasztikaiműtét-szerűségről van szó. És azt, hogy olyan ritkán van rá szükség, hogy hirtelen nem is tud senkit ajánlani. Akkor megbeszéltük azt is, hogy amennyiben mégis szeretnénk a műtétet, jelentkezünk.

Ebben kérném az Ön segítségét, hogy családtagom méltó életet élhessen.
Tudna segíteni, tájékoztatni erről a műtétről, és hogy ki az, akihez fordulhatnánk?
Vagy kérjünk időpontot valamelyik rendelésére?

Köszönettel: Lovasi Eszter

Re: 1062 Budapest, Andrássy út

(Admin, 2014.04.08 13:30)

Kedves Eszter,

Kérem írjon egy mailt a molneur@gmail.com címre. Addig is keressük az orvost, akihez fordulhatnak, ott jobban tudnánk kommunikálni.

üdvözlettel
Báthori Györgyi
vezető asszisztens

Budakalász

(Hartyáni Lilla, 2014.03.30 17:56)

Tisztelt Professzor Asszony!

4 éve most már, hogy reggelenként - gyakran éjszaka is - arra ébredek, h zsibbad a kezem csuklótól lefele, jobb-bal kezem felváltva, mozgatás hatására fél perc alatt elmúlik. Nyaranta a tünetek sokkal erősebben és gyakrabban jelennek meg. Legerősebben akkor zsibbadok, ha a kezeimet a hasamon nyugtatom alvás közben, de ha háton fekszem, és kezeim oldalt pihennek akkor is ugyanúgy jelentkeznek a tünetek. Az elmúlt félévben rendszeresen merevedés szerűen zsibbadtak le az ujjaim, a kisujj és a gyűrűsujj így egybe, elkülönülve a többitől. Alapvetően gyengébbeken érzem a kezeimet, kézfejeimet főleg, röplabdázás, mellúszás esetén főleg. Az elmúlt félévben közérzetileg is általános fáradékonyság jellemez. Eddigi fontosabb vizsgálataim: alagút-szindróma negatív, pajzsmirigy rendben van, nyakigerinc röntgen: nyaki lordosis kissé kiegyenesedett, C IV.rés enyhén szűkebb, jobb oldalon a C VII. processus transversusa tömegesebb, megnyúlt.
Magne B6 szedése során enyhültek tüneteim.
Június 30-ára kaptam a Doktornőhöz időpontot, de nagyon hálás lennék, ha addig is tudna tanácsot adni nekem.

Tisztelettel és köszönettel:
Hartyáni Lilla

Re: Budakalász

(Admin, 2014.04.02 14:17)

Kedves Lilla!

Szükség van egy ENG vizsgálatra, melyre megajánlunk Önnek egy időpontot: 2014. május 6. 8:00. Javaslom még a Milgamma N 2*1 kapsz. szedését is.
Amennyiben az időpont nem felel meg, hívja a 20/825-0412-es telefonszámot és egyeztessen egy új időpontot.

üdvözlettel
MMJ

Re: Re: Budakalász

(Hartyáni Lilla, 2014.04.03 15:38)

Tisztelt Professzor Asszony!

Nagyon köszönöm a gyors választ és a felajánlott időpontot! ENG vizsgálaton már voltam február 11-én az Országos Idegtudományi Intézeten, a leletem negatív. Dr. Nagy Ildikó vizsgált, véleménye: normál ENG értékek. Mit javasol a professzor asszony a továbbiakra? Nagyon köszönöm a segítséget!

Tisztelettel: Hartyáni Lilla

6793 forráskút Tavasz utca 8

(Zádori Imréné, 2014.02.04 16:59)

Tisztelt DrNŐ 22 éves fiamnak az izombiopsziának az eredményét kiküldték nekem de nem értem azt hogy II/B rostok atropiája mit jelent . Válaszát előre is megköszönöm Tisztelettel Zádoriné

Re: 6793 forráskút Tavasz utca 8

(Admin, 2014.02.06 10:46)

Tisztelt Zádori Imréné!

Ez így önmagában kevés információ, ennyi alapján a leletet nem tudom értelmezni. Az egész leletet kontextusában kell értelmezni, ezt általában a véleményben leírják. Emellett a klinikai tünetek, megjelenés is szükséges információ. Azt javasolnám, hogy kontrollvizsgálaton beszéljék át a leletet, ahol részletesebben el tudja magyarázni a Doktornő, hogy mit jelent.
üdvözlettel

dr Balicza Péter

Szeged

(Bogdán Ferenc, 2014.01.11 08:21)

Kedves Doktornő és Doktor Úr!
Többször írtam már ide LGMD betegségemmel kapcsolatban. Nem tudom elfogadni, hogy nincs mit tenni vele. Az angyalszárnyakon írtak az ACVR2B miosztatin-gátlóról. Erről szeretnék érdeklődni, nekünk jó volna-e és hogy tudnánk hozzá jutni.Köszönettel Feri.

Re: Szeged

(Admin, 2014.01.17 15:46)

Az Ön által említett ACVR2B myostatin gátlót még csak kísérleti alkalmazásban vizsgálták.
Klinikai vizsgálatot nem találtam a szert illetően.
Amennyiben amennyiben klinikai vozsgálatban hatásosnak bizonyulna, akkor kerülhet piacra a szer.

üdvözlettel
Prof. Molnár Mária Judit

Re: Re: Szeged

(Bogdán Ferenc, 2014.01.18 13:24)

Köszönöm, hogy utána nézett.Örülök, hogy rosszat nem írt róla. Én is kutakodtam még kicsit a neten, és látom ám, hogy étrend-kiegészítőként az USA-ban árusítják már. Lehet, hogy ez nagy kérés, vagy butaság, de az Önök intézete nem kezdhetne ezzel vizsgálatot? Itt sem gyengébbek az orvosok meg a kórházak, mint külföldön....Én megértem, hogy protokoll van, hogy előbb kémcső, aztán egerek meg emlősök, majd a legvégén a betegek, de sokunknak nincs már 15-20 évünk, mire így lesz belőle valami.Üdvözlettel egy reménykedő beteg.

Re: Re: Re: Szeged

(Admin, 2014.01.20 13:58)

Klinikai vizsgalatot általában a gyógyszergyár indít. Költsége óriasi. Egy egyetem költségvetése nem tudja ezt bevállalni. Örulunk hogy a betegellátást tudjuk fedezni.
Üdv
MMJ

Budapest

(Lovasi Eszter, 2014.01.08 19:52)

Tisztelt Professzorasszony!
Nemrég jártunk Önnél rokonommal, akinél mitochondriális betegséget állapított meg.
Többek között gyökfogókat ajánlott, pl. E-vitamint.

A kérdésem az, hogy milyet vegyünk? Újabban kapható olyan E-vitamin is, ahol az összes tokoferol (alfa-béta-gamma-delta) jelen van, nem csak az alfa.

Vegyük a komplexebbet? És ha igen, akkor annyival nagyobb nemzetközi egységest, tehát a többféle összetevő "osztozik" a dózison?

Tisztelettel: Lovasi Eszter

Re: Budapest

(Admin, 2014.01.10 08:17)

Tisztelt Lovasi Eszter!

A vitamin E bioextra 400 kiváló.

Üdvözlettel: Grosz Zoltán dr.

Veszprém megye, Nyirád

(Kenyeres Tamás , 2013.11.15 19:33)

Tisztelt Doktornő!
2013 augusztusában jártunk a szakrendelésén és még nem volt meg a DNS eredményem, és meg szeretném kérdezni hogy van-e eredmény. Mert februárban kellene vissza mennem önhöz, kérte hogy érdeklődjek előtte.
Tisztelettel:Kenyeres Tamás

Csongrád megye

(Tóth Mihály, 2013.10.14 20:24)


Tisztelt Doktornő!
Az Angyalszárnyakon és több más, angol nyelvű linken is olvastunk a VBP-15 nevezetű szteroid-analóg használatát izomdisztrófiákban, többek közt LGMD betegségben. Szeretném kipróbálni a szert, akár studyba kerüléssel, akár saját felelősségemre. Érdeklődnék, hogy volna ez lehetséges? Ha volna vényem, meg lehet-e már hozatni önköltségre a Pharmafutárral? Vagy a külföldi tanulmányokba kerüléshez elég-e külföldi TAJ-kártya az ottani egészség-biztosítóval kötött megállapodás alapján? Azzal indoklom bizalmamat a készítmény iránt, hogy hasonló betegségekben csak jót hallottam a szteroidok hatásáról, a mellékhatások szabnak határt az alkalmazásnak-gondolom én....Tisztelettel:Tóth Mihály

Re: Csongrád megye

(Admin, 2013.10.24 15:56)

Tisztelt Tóth Mihály,

Az Ön által említett VBP-15 steroid analóg készítmény lényege, hogy a steroid által biztosított hatások mellett, annak mellékhatásait kiküszöbölje. A molekulát eddig állatokon tesztelték. Ezt követően kezdőik meg a molekula viselkedésének vizsgálata emberekben. 2013-ban várhatóan az ún. I. fázisú szakasz indulhat el, mikor is a molekula biztonságosságát nézik. Ezt követi annak hatásosságának vizsgálata kis betegszámon, majd ha ezek pozitívan zárulnak, nagyobb betegszámon. Ez több éves időszakot jelent. Az, hogy a készítményt hol és kiken tesztelik, a gyártó döntése. Külföldi fejlesztésű molekula esetén Magyarországra általában ún. III. fázisú (nagyobb betegszámú), esetleg II. fázisú (kisebb betegszámon a molekula hatásosságát vizsgáló) kipróbálások jutnak el. Amennyiben ez Magyarországon elérhető lesz, akkor sem a közeli jövőben. Jelenleg külföldön is csak kezdeti stádiumban van, ilyenkor még nem lehet programba csatlakozni.

Üdvözlettel
Grosz Zoltán dr


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »